BR_logo_final-10.png

Család és Környezet

Filozófiánk a családi hagyományokon nyugvó lendületes, fiatalos, modern borkészítés fogyasztóink igénye szerint.
A Bónis-Reitter Borászat nagyapám, Reitter János révén 40 éves múlttal rendelkezik. Kezdetben csak középiskolai tanulmányaim mellett segítettem, később a Főiskolán sajátítottam el a szőlészet és borászat elméleti alapjait. Ismereteimet a gyakorlatba ültetve társ őstermelőként szálltam be a családi vállalkozásba. 2007-től azonban egy ismert külföldi borászatnál kezdtem el dolgozni, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkedtem meg. 2014-ben indítottuk el saját vállalkozásunkat. Tevékenységünk tehát 2014 óta két szálon fut. Míg nagypapám elsősorban folyó borokat állít elő, addig én főként kiváló minőségű, palackos borok előállításával és értékesítésével foglalkozom. A család együtt 10 hektáron gazdálkodik. Szőlőterületeink a Sopron környéki Kogel, Steiner, Kanratz, Rusten és a hozzánk közeli, bánfalvi Irtás dűlőben találhatóak. A szőlő művelését magunk végezzük, a legtöbb művelet saját gépekkel gépesítve történik. Borainkat a Pálos Pincében, valamint különböző rendezvényeken értékesítjük.

Pálos Pince

Évszázados hagyományok és modern technológia együttese
Az első írásos emlék a pincéről 1771-ből származik. A Pálos Pincét a Pálos rend alapította. Összeköttetésben állt a Kármelita templommal és kolostorral. Jelenleg a Borbarát Szövetkezet tulajdonában áll, melynek 6 tulajdonosa van, közöttük jómagam és Reitter család 2 tagja. A Szövetkezet nem állít elő bort, de a tagok külön-külön igen. Az ötletes, hordó formájú ajtón belépve a feldolgozó helyiségbe jutunk. Innen nyílik a pince összes ága: borkóstoló ág, kishordós ág, valamint a hatalmas méretű hordókat és tartályokat rejtő hátsó főág. Borkóstolók alkalmával kedves látogatóink betekintést nyerhetnek a pince évszázadokon átnyúló történetébe.

Boraink

Palackba zárt titkok.
Pressing is the act of applying pressure to grapes or pomace in order to separate juice or wine from grapes and grapexdvcxcv skins. Pressing is not always a necessary act in winemaking; if grapes are crushed there is a considerable amount of juice immediately liberated (called free-run juice) that can be used for vinification. Typically this free-run juice is of a higher quality than the press juice.